İçeriğe geç

Oluk Kelimesinin Sözlük Anlamı Nedir

Oluk oluk ne demek TDK?

Günlük hayatta sıkça kullanılan oluk kelimesi Eski Türkçe kökenlidir. Kelimenin ilk anlamı çukur ve su yolu’dur. Özellikle değirmenlerde, madenlerde ve kömür ocaklarında olmak üzere birçok yerde kullanılan, üstten açılan borulara oluk da denir.

Afak sözlük kelimesinin anlamı nedir?

Türk Dil Kurumu’na göre Afak kelimesi “ufuklar” olarak ifade edilip değerlendirilmektedir. Özellikle milli marşla ilgili bir televizyon dizisinde yer alması nedeniyle önemli bir yer tuttuğu söylenebilir.

Morcuk sözlük anlamı nedir?

İsim. (Argo) Gençlerden daha yaşlı anne-baba. (Argo) Yaşlı bir kişi.

Havran kelimesinin sözlük anlamı nedir?

Havran ismi “geri dönmek, azalmak, sarsılmak, yıkanmak ve beyazlaşmak” anlamlarına gelmektedir.

Olukçu ne iş yapar?

Bir olukçu ne yapar? Bir olukçu, genellikle binaların çatılarına ve dış yüzeylerine yağmur suyunu toplamak ve boşaltmak için gerekli olan oluk sistemlerini kuran bir işçidir.

Pazunun sözlük anlamı ne?

Pazuzu, kurak dönemlerde kıtlık ve kuraklık, yağmurlu dönemlerde ise çekirge getiren güneybatı rüzgarının ruhuydu. Pazuzu muskaları, doğum sırasında anne ve çocuğa zarar verdiğine inanılan kötü tanrıça Lamaştu’ya karşı koruma sağlamak için takılırdı.

Afak sözlük anlamı nedir?

Arapça kökenli bir kelime olan aphaki kelimesi Türkçede “gereksiz, önemsiz” anlamına gelir. Özellikle eski kökenli edebi metinlerde sıkça görülen bir kelimedir.

Garb ne demek TDK?

“Üzüntü ve keder varken dostlar ve akrabalar eğlenmemeli” anlamına gelen bir atasözü.

Afak hangi dil?

Afak kelimesinin Arapça ufuk kelimesinden geldiği ve “dünyanın parçaları” anlamına geldiği söylenmektedir.

Mürtet ne demek TDK?

(İslam) İslam dinini terk edip başka bir dine geçen kimse.

Mocuk ne demek TDK?

(DS

Muştak kelime anlamı nedir?

Müştak kelimesinin Türkçe-Türkçe sözlükteki anlamı (Osmanlı dönemi) (coşkudan) İstek ve özlem gösteren, aşırı coşkulu.

Helak kelimesinin sözlük anlamı nedir?

İsfehânî, el-Müfredât, s. 793. Et-Tevbe, 9/12. Bu çalışmada, yıkımın bu anlamlar arasından “Allah’ın, fert ve toplumları, yaptıklarından dolayı ilâhî ceza ile cezalandırarak tamamen yok etmesi ve mahvetmesi” anlamı üzerinde durulmaktadır.

Harran kelimesinin anlami nedir?

Şehrin adı Sümerce ve Akadca “haran-u” kelimesinden gelir ve “yolculuk” veya “kervan” anlamına gelir. Bazı kaynaklar bu kelimenin “yolları geçmek” veya “yoğun sıcaklık” anlamına geldiğini ileri sürer.

Hisar ın sözcük anlamı nedir?

Kale: Bir şehri veya önemli bir yeri korumak amacıyla, taştan yapılmış, yüksek duvarları, kuleleri ve etrafında hendekleri olan küçük kale, kermen, germen.

Argoda yalak ne demek?

Türk Dil Kurumu’na göre yalak kelimesi hem mecaz hem de gerçek anlamda kullanılabilir. Gerçek anlamı: yalak; hayvanların su içtiği bir kap veya kuyu altında delikleri olan bir taş olarak tanımlanabilir. Mecaz anlamı açısından, kelime taşıyan bir kişi olarak da adlandırılabilir.

Çavgın isminin anlamı nedir?

‘Gökyüzünü dolu veya yağmurla doldur!’ (YB, 181) Halk arasında en çok kullanılan çavgın kelimesinin anlamı ‘rüzgâr ve karla karışık yağmur’ olup, fiil halinde ‘soğuk bir yağmurla harap olmak’ anlamını verebiliriz.

Tırtıklı ne demek TDK?

Üzerinde dikenler, tırtıklar, çentikler olan.

Temren ne demek TDK?

Temren, okun ucundaki sivri, zırh delici metal parçanın adıdır. Türk Dil Kurumu sözlüğünde Temre’nin anlamı “ok ve mızrak gibi şeylerin ucundaki keskin demir” olarak verilmiştir. Temren kelimesinin kökünün “demir” kelimesinden geldiği söylenmektedir.

Tavsiyeli Bağlantılar: Rüyada Bahçede Gezmek Ne Anlama Gelir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir