İçeriğe geç

Pepeçura Hangi Üzümden Yapılır

Pepeçura üzümü nedir?

Pepecura, üzüm şırasını nişasta ile birleştiren ve damağı şenlendiren bir tatlıdır. Pepeçi, samaksa, kan sosisi ve mor üzüm tatlısı olarak da bilinir. Hoş kokulu mor veya siyah üzümlerden yapılır. Normal üzümlerden de yapılabilir, ancak koku ve tat aynı değildir.

Pepeçura meyvesi nedir?

Kendisi gibi çok tatlı bir isme sahip olan Pepeçura tatlısı, Karadeniz bölgesine ait, hoş kokulu, kabukları diğer üzümlere göre daha kalın olan siyah üzümlerden muhallebi tekniğiyle hazırlanan bir tatlıdır.

Pepeçura nasıl yapılır?

Pepecura tarifi nasıl yapılır? Üzümleri haşlayın ve soğuduktan sonra suyunu süzün.

Karadeniz üzümünden ne yapılır?

Eylül ayından itibaren Karadeniz mutfağında hoş kokulu üzümler pişirilmeye başlanır. Hoş kokulu üzümlerden pekmez, reçel ve marmelat yapılabilirken, üzüm suyu da komposto olarak içilebilir.

Pepeçura neden yapılıyor?

Pepecura, bir tür muhallebi kıvamında ve tatlı-ekşi dengesi olan meyveli bir tatlıdır. Türkiye’nin Doğu Karadeniz bölgesinde üretilir. Siyah üzüm şırası, su, buğday unu ve nişasta veya mısır unundan yapılır.

Pepeçura sağlıklı mı?

Özellikle içerdiği C vitamini ve polifenol açısından zengin antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu da vücudun enfeksiyonlara, özellikle Covid-19’a karşı direncini artırır.

Pepeçura anlamı ne?

“Pepeç” kelimesi olgun veya ballı meyve anlamına gelir. Bu lezzetli tatlıya kısaca “üzüm pudingi” diyebiliriz. Ballı üzüm, nişasta ve mısır unundan yapılır. Rengiyle büyüleyen pepeçura, Yunanca kökenli bir isimdir.

Pepeçura nerede yenir?

Pepecura, Rize’nin yöresel tatlılarından biridir. Rize yöresel mutfağında yaygın olarak yapılır. Üzüm tatlısı olan pepecura; üzümler su ve şekerle kaynatıldıktan sonra bir tencerede nişasta ve unla karıştırılarak pişirilir. Piştikten sonra soğuk olarak servis edilir.

Rize pepeçura nedir?

Rize Pepecura; Latince adı Vitis Vinifera Labrusca olan hoş kokulu Isebella çeşidi, üzüm, mısır unu, buğday unu, mısır nişastası, toz şeker ve sudan yapılan puding benzeri bir yöresel tatlıdır.

Kokulu üzüm nedir?

Türk kültüründe ve mitolojisinde; üzüm çekirdekleri bir araya gelerek üzümü oluşturur; güzelliğin, doğurganlığın, kanın, yaşamın, aşkın ve sağlığın simgesidir. Isabella (Vitus Labrusca), ilaç üzümü, çilek üzümü veya siyah üzüm gibi birçok isimle bilinse de, Karadeniz bölgesinde kendine özgü aroması nedeniyle daha çok “hoş kokulu üzüm” olarak adlandırılır.

Pepeçura nerede bulunur?

Rize’nin meşhur lezzetlerinden olan yöresel ürünümüz Pepeçura, yöremize ait mis kokulu üzümlerimiz ve mısır unundan yapılan bir çeşit tatlıdır.

Pepeçura ne zaman?

Ülkemizde Karadeniz mutfağı ve Rize ile özdeşleşen pepecura genellikle ay sonunda başlar. Mis kokulu siyah üzümlerden yapılan pepecura tatlısı, özellikle son yıllarda Rize’deki pastanelerde giderek daha fazla satılmakta ve modern kültürde giderek daha fazla ilgi görmektedir.

En iyi siyah üzüm nerede yetişir?

Siyah ve kırmızı üzümler Gaziantep, Şanlıurfa ve Diyarbakır civarında bol miktarda yetişir. Üzümün nerede meşhur olduğunu soranlar için Ege bölgesi cevabını verebiliriz. Ege bölgesi ülkemizdeki üzüm üretiminin %50’sini sağlar.

Siyah kokulu üzüm ne zaman olur?

2 yaşında hoş kokulu siyah üzüm fidanı. Çok hızlı büyüyen bir yapıya sahiptir. Mayıs-Temmuz aylarında çiçek açar ve meyveleri Eylül-Ekim aylarında olgunlaşır. Kuru ve taze olarak tüketilebilir. Pekmezli reçel ve konserveler yapılır.

Üzümün ana vatanı neresidir?

Anavatanı Kafkaslar, Hazar Denizi’nin güneyi ve Kuzeydoğu Anadolu bölgeleri olduğu konusunda farklı görüşler bulunmakla birlikte, 20. yüzyılda yapılan jeolojik ve arkeolojik araştırmalara göre günümüzden yaklaşık 60 milyon yıl önce dünyanın birçok yerinde yetiştiği saptanmıştır.

Pepeçura nerede yenir?

Pepecura, Rize’nin yöresel tatlılarından biridir. Rize yöresel mutfağında yaygın olarak yapılır. Üzüm tatlısı olan pepecura; üzümler su ve şekerle kaynatıldıktan sonra bir tencerede nişasta ve unla karıştırılarak pişirilir. Piştikten sonra soğuk olarak servis edilir.

Pepeçura nereye aittir?

Türkçedeki diğer adı üzüm suyu tatlısı olan Pepeçura, ülkemizin Doğu Karadeniz bölgesinde meşhur olan bir tatlıdır. Dolayısıyla Pepeçura hangi ildedir sorusunun cevabı Rize’dir. Pepeçura tatlısı, Rize’den tüm Doğu Karadeniz bölgesine yayılan ve yılın her zamanı hazırlanabilen hafif bir tatlıdır.

Pepeçura nerede bulunur?

Rize’nin meşhur lezzetlerinden olan yöresel ürünümüz Pepeçura, yöremize ait mis kokulu üzümlerimiz ve mısır unundan yapılan bir çeşit tatlıdır.

Karadeniz kokulu üzümün adı nedir?

Isabella (Vitus Labrusca), ilaç üzümü, çilek üzümü, siyah üzüm gibi birçok isimle bilinmesine rağmen, kendine özgü aroması nedeniyle Karadeniz bölgesinde daha çok “kokulu üzüm” olarak adlandırılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir