Şose hangi dilde?
Türkçede “yol” anlamına gelen Fransızca “chaussée” kelimesinden gelen “şose” kelimesinin kökeni, kireç taşı anlamına gelen Fransızca “chaux” kelimesidir.
Şedid ne demek TDK?
, katı yürekli, uysal, yavaş, nazik-becerikli” (ed.
Şaşort ne demek?
Shashorti: Yayla işlerine bakan kadın: “Bir Shashorti bulamayınca, yayla işlerinin tamamı Hüseyin Amca’ya kaldı.” Kelimenin Shashort biçimi, Şavşat’ın Yavuz köyünden derlenmiştir (DS: 3752). Türkiye’nin Türk lehçelerinde birkaç çeşidi bulunan kelime, Ermeniceden ödünç alınmıştır (Dankoff, 1995, s. 114).
Şayeste ne demek TDK?
“Şâyeste” kelimesi Farsça kökenli bir kelime olup Türkçede “uygun”, “münasip”, “layık” anlamlarıyla kullanılmaktadır. Benzer şekilde Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde bir şeye layık veya layık, bir şey için uygun veya yerinde anlamlarında kullanıldığı belirtilmektedir.
Ellam hangi yöre?
Ellam kelimesi Orta Anadolu bölgesinin tüm şehirlerinde yaygın olarak kullanılır. Ellam kelimesi “Sanırım” anlamına gelir. Malatya, Sivas ve Kayseri gibi şehirlerde ise ellam kelimesi genellikle cümlelerin sonunda kullanılır.
Zaar hangi yörenin?
Adana yöresine ait Teker, Zaar, Vallaha gibi ifadeler hâlâ bilinmekte ve kullanılmaktadır.
Eski Türkçede sevgili ne demek?
erkek veya kadın sevgili, sevgili, sevilen, sevilen, sevilen.
Eski Türkçede güzel ne demek?
Orta Türkçe “sırlı” kelimesinden türemiştir ve “hoş görünümlü, güzel” anlamına gelir. Bu kelime Eski Türkçe kök kelime “gökyüzü, (mecazi olarak) güzel” kelimesinden türemiştir. Daha fazla bilgi için Sky Matter’a bakın. “Güzel” terimi için Türk lehçeleri Gökçek/Gökçek/Göcek, Göğüş ve Gözel kelimelerini kullanır.
Osmanlıda babaya ne denirdi?
Mert: adam, bey, özel, yiğit, cesur, olgun, fütüvvetli, baba adam (LO, 723).
Gürcüce bijo ne demek?
[1] (Argo) fahişe; orospu.
Şeşber ne demek?
Anadolu çalgısıdır. Uzun saplı ve altıgen gövdelidir. Kayın ağacından yapılmıştır. Küçük zillerle çevrili vurmalı bir ritim çalgısıdır.
Lapata ne demek?
Labada, evelik, develik ve efelik otu olarak da bilinir, karabuğday ailesinden gelir ve kuzukulağı ile akrabadır. Dere kenarlarında ve ıslak çayırlarda yetişen labada bitkisi, yüzlerce yıldır kullanılan çok yıllık bir ottur.
Şom kökeni nedir?
Arapça shAm شؤم kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve “kötü şans (isim), kötü şans (sıfat)” anlamına gelir. Bu kelime, Arapça şaˀm شأم “sol, kuzey” kelimesinin tam ölçüdeki mastarıdır. Şam ismi “kuzey (kara)” anlamına gelir.
Sante hangi dilde?
Fransızca (ayrıca Santé): Sağlıklı bir kişi için kullanılan bir lakap, muhtemelen Fransızca santé “iyi sağlık” kelimesinden gelmektedir. Fransızca (ayrıca Santé): Sağlıklı bir kişi için kullanılan bir lakap, muhtemelen Fransızca santé “iyi sağlık” kelimesinden gelmektedir.
Şaziye ismi hangi dilde?
Şaziye ismi Arapça kökenlidir. Bu isim Arapça köklerden türemiştir ve “mutluluk” ve “sevinç” anlamına gelir.
Şom hangi dilde?
Etimoloji | Yüksek sesle neyi kastediyoruz? Şom, Arapçada uğursuzluk (şu’m) anlamına gelir.