Haksız yere iftiraya uğrayan kişi ne yapmalı?
İftiraya uğrayan mağdur, suçluya karşı şikayette bulunabilir ve savcı, iftira işlendiğini öğrenirse kendi inisiyatifiyle soruşturma açabilir. Savcı soruşturma açarsa ve suç şüphesini haklı çıkaracak yeterli delil elde ederse, iddianame düzenler ve kamu davası açar.
İftira atmanın sonu ne olur?
Suçsuz bir kişiye hapis cezasından başka adlî veya idarî yaptırım uygulanması Mağdur hakkında hapis cezasından başka adlî veya idarî bir yaptırım uygulanması halinde; İftira atan kişi üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
İftira atan kişiye Allah ne yapar?
İftira atan kişi tövbe etmez ve af dilemezse ahirette cezasını görecektir. Müftünün tövbesinin sonucunu ancak Allah bilir.
Bir insana iftira atmanın cezası nedir?
İftira suçu ve cezası, suçun içeriği mahkemede tespit edilip ispatlandıktan sonra belirlenir. İftira edilen taraf tanınmış ve saygın bir kişi ise verilecek ceza daha yüksektir. İftira suçunda ceza 1 ila 4 yıl arasında hapistir.
İftira uğrayan kadın ne yapmalı?
Kişi iftiraya uğradığında ne yapmalıdır? İftiraya uğrayan kişi şikayette bulunabilir. Şikayet kolluk kuvvetlerine veya Başsavcılığa yapılabilir.
Hangi durumlar iftiraya girer?
Hakaret suçunun oluşabilmesi ve bu suç kapsamında soruşturma başlatılabilmesi için suçu oluşturan maddi, manevi ve hukuka aykırı unsurların tamamlanmış olması gerekir. Ayrıca, hakaret suçunu işleyen kişinin, kendisini ihbar eden kişinin suçu işlemediğini bilmesine rağmen suçu işlediğini beyan etmesi de belirtilmelidir.
Bir insan neden iftira atar?
İftira atanlar ve iftirayı yayan kişiler bundan büyük bir zevk alırlar. Bu asılsız sözleri, yalanları ve iftiraları yaymak büyük bir haksızlık ve günahtır. İftiranın sebebi genellikle psikolojiktir. Psikolojik olarak bir “savunma mekanizması” olarak veya bir “kişilik bozukluğu” sonucu kullanılır.
Namus iftira davası nasıl açılır?
Hakaret davası nasıl açılır? Asliye ceza mahkemesi, hakaret davasını incelemek ve karara bağlamakla görevlidir. Onuru kırılan kişi, yani mağdur, onurunun kırıldığını ispatlamak için dava açmalı ve söz konusu suç için dilekçe sunmalıdır.
Şikayet asılsız çıkarsa ne olur?
İşlenmediğini bildiği bir suçu, işlenmiş gibi yetkili makamlara ihbar eden veya soruşturmayı kolaylaştırmak için işlenmemiş bir suç hakkında delil veya emare uyduran kimse, üç yıldan az olmamak üzere hapis cezası ile cezalandırılır.
İftira karşı nasıl davranmalı?
Hakarete uğrayan kişi şikayette bulunabilir. Bu şikayet kolluk kuvvetlerine veya savcılığa yapılabilir. Ancak şunu belirtmeliyiz ki hakaret suçu şikayete dayalı bir suç değildir. Soruşturma resen de başlatılabilir.
İftira atmanın günahı nedir?
“Kim bir Müslümana iftira atmak niyetiyle iftira atarsa, Allah onu kıyamet günü söylediği şeyden kurtuluncaya kadar cehennem köprülerinden birine hapseder.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 36/4883) buyurmuştur. “Akılsız ol, yalancı olma.” (Hz. Ali) Mü’minin her vasfı bulunur.
Peygamber efendimize iftira atan kişi ile ilgili hangi sure gelmiştir?
Bu ayet Nur Suresi’nde bulunmaktadır. Nur Suresi’nin 24. ayeti şöyledir: “Kim iffetli kadınlara kötü bir iftira atar da sonra bu iftiralarına dört şahit getirmezse (azap görecektir).”
İftira nasıl temizlenir?
İftiranın gerçekleşmesi, masum bir kişiye karşı yasal işlem başlatma, cezai kovuşturma başlatma veya soruşturma başlatma şeklini alır. Bu durumdaki kişiler masumiyetlerini kanıtlamak için bir iftira davası açmalıdır.
İftira atanların sonu ne olur?
Mağdura karşı işlenen iftira nedeniyle mağdur hakkında hapis cezası dışında bir adli veya idari yaptırıma hükmolunması hâlinde; iftira atan kişi, üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır (TCK m. 267/7).
Karım bana iftira atıyor ne yapmalıyım?
Cinsel taciz mağdurunun savcılığa şikayette bulunması yeterlidir. Bu durumda savcılık soruşturma başlatır, iddianame düzenler ve dava açar. Cinsel hakaret mağdurunun da maddi ve manevi zararın tazmini için dava açma hakkı vardır.
İftira suçunun cezası kaç TL?
Basit hakaret suçunun cezası 1 yıldan 4 yıla kadar hapistir (TCK m. 267/1). Nitelikli hakaret suçunun işlenmesi halinde ceza yarı oranında artırılır.
Şikayet asılsız çıkarsa ne olur?
İşlenmediğini bildiği bir suçu, işlenmiş gibi yetkili makamlara ihbar eden veya soruşturmayı kolaylaştırmak için işlenmemiş bir suç hakkında delil veya emare uyduran kimse, üç yıldan az olmamak üzere hapis cezası ile cezalandırılır.
İftira atan kişiye dava açılır mı?
Örneğin, kendisine atılan iftiralar nedeniyle işini kaybeden ve tutuklanmasının üzüntüsünü yaşayan bir kişi, Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açarak kendisine iftira atan kişiden maddi ve manevi tazminat talep edebilir.
İftira suçu nereye şikayet edilir?
İhbar veya şikâyet yoluyla işlenen hakaret suçu Hakaret suçunun oluşabilmesi için, failin mağduruna isnat ettiği haksız fiili kolluk kuvvetlerine, Cumhuriyet savcılığına, sulh ceza hâkimliğine, büyükelçilik ve konsolosluklara ihbar veya şikâyette bulunması gerekir.